Home Blog Verschil tussen aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en de beroepsaansprakelijkheid?
30 mei 2017

Verschil tussen aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en de beroepsaansprakelijkheid?

Over deze twee verzekeringen bestaat vaak verwarring, en dat is ook niet gek. Ze beogen hetzelfde doel, maar de dekking verschilt sterk.

Het zijn verzekeringen met veel te lange namen, daarom worden ze vaak ook afgekort. De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven wordt ook wel AVB genoemd. De beroepsaansprakelijkheid wordt afgekort tot BAV. Deze verzekeringen worden vaak door elkaar gehaald. De ongelukkig gekozen afkortingen dragen hier ook nog aan bij.

Wie kan niet zonder de AVB?

Eigenlijk is de AVB voor vrijwel alle ondernemers een must. De verzekering biedt namelijk dekking tegen materiële schade en letselschade veroorzaakt door de ondernemer zelf of door één van de werknemers van het bedrijf. Een werknemer van een dakbedekkingsbedrijf heeft bij het vastbranden van dakleer per ongeluk de onderliggende constructie in de brand gestoken. Blussen lukt niet, dus gaat het huis deels in vlammen op. Typisch een schade voor de AVB.

Als je bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor een schade, kan het voortbestaan worden bedreigd. Dit kun je voorkomen met de juiste verzekering.”

Wanneer sluit je een BAV af?

Bij de BAV gaat het specifiek om vermogensschade door uitoefening van een beroep. Een architect maakt een bouwtekening voor een nieuw te bouwen bedrijfspand. Door een foutieve berekening moet vervolgens een deel van het pand weer afgebroken worden, omdat de getekende constructie niet stevig genoeg is. Dit is puur een vermogensschade, dus kan het architectenbureau de schade claimen op de verzekeraar waar de BAV loopt.

Je kiest niet tussen de AVB en de BAV. De ene verzekering sluit de andere namelijk niet uit.

Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn maatwerk

Het aansprakelijkheidsrecht is een zeer lastige. Het gaat vaak om grote belangen en complexe juridische vraagstukken. Daarom zijn er ook speciale aansprakelijkheidsverzekeringen specifiek gericht op bepaalde beroepsgroepen. Het is geen verzekering die je zo even via het internet afsluit. Voor het kiezen van de juiste verzekering heb je inhoudelijke kennis van zaken nodig. De meeste verzekeraars hebben wel goed op risicogroepen afgerichte standaardverzekeringen. Niet alle ondernemingen passen hierin.

Waarom kun je echt niet zonder een AVB of BAV?

Dit is een verzekering waar je in het bestaan van jouw bedrijf misschien één of twee keer een beroep op gaat doen. Echt tot een grote claim gaat het waarschijnlijk zelfs niet komen. Maar dat is natuurlijk ook het principe van verzekeren. Je gaat ook een bedrijfspand verzekeren tegen brand, terwijl de kans op een grote brand klein is. Bepaalde risico’s zijn te groot om zelf te dragen. Dat is bij het verzekeren van aansprakelijkheid ook het geval.

Binnen kijken