Home Blog Taylor Mates versus…. Joep Kemkens
5 april 2016

Taylor Mates versus…. Joep Kemkens

“Ik daag nieuwbouwers graag uit om ons te overtreffen op de duurzaamheidsladder”

Op twee houten stoeltjes uit de bouwkeet zitten ze tegenover elkaar: Joep Kemkens en Peter Taylor Parkins. Een minimale, maar tegelijkertijd imposante setting, in de toekomstige ontvangstruimte van het in aanbouw zijnde nieuwe bedrijfspand van Kemkens Installaties.

“Ik had stiekem gehoopt dat je al wat verder was”, opent Taylor Parkins lachend het gesprek, terwijl hij zijn jas stevig dichtknoopt. “Maar hier gaat het gebeuren. Waarom een nieuw bedrijfspand?” Kemkens: “Primair uit puur praktische overwegingen: het huurcontract liep af en we hadden een tekort aan ruimte. Daarnaast wilden we ook een prettiger werkplek voor onze werknemers creëren. Dan ga je vanzelf nadenken over de toekomst. Wat zijn de uitbreidingsmogelijkheden? Is nieuwbouw een optie? Vanwege familiaire banden hebben we besloten om ons bestaande bedrijfspand grondig te renoveren.”

Verduurzamen

“Een pand met allure past op voorhand niet bij onze kernwaarden betrouwbaarheid, no-nonsense en doe maar gewoon. Maar deze renovatie biedt wél de ultieme kans om een duurzaam statement te maken”, vervolgt Kemkens. “Daartoe voelen we ons moreel én zakelijk verplicht: aan duurzaamheid kun je simpelweg niet meer ontkomen. Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘Fossiel wordt het nieuwe roken’. Een treffende uitspraak die past bij mijn overtuiging.” “Daarbij heb je ongetwijfeld in je achterhoofd dat je over twintig jaar nog bestaansrecht moet hebben”, vraagt Taylor Parkins.

Kemkens reageert aarzelend: “Twintig jaar? Ik vind het al lastig om vijf jaar vooruit te kijken. De snelheid van verandering is zó hoog, dat je eigenlijk maar één ding zeker weet: niets is zeker en niets is uit te sluiten. Het bestaansrecht van een bedrijf dus ook niet. Maar mijn huidige overtuiging is wél dat er over twintig jaar nog steeds mensen service aan huis verlenen.”

‘In Oss hoor je veelal waarom iets níet kan in plaats van waarom iets wél kan’

Schermafbeelding 2016-04-05 om 09.19.45

Doorpakken

Waarom duurzaamheid dán zo hoog op Kemkens’ agenda staat, wil Taylor Parkins graag weten. “Oss wil toetreden tot de top-3 van duurzaamste Brabantse gemeentes”, aldus Kemkens. “Een prachtige ambitie, maar dan moet er toch écht wat meer gebeuren. Het mag in Oss best wat opportunistischer en ambitieuzer: we moeten doorpakken en niet zoveel tegenlobbyen. Als we niet oppassen, benoemen we straks alleen nog maar de nadelen. In typische dossiers als een windmolenpark en het centrum hoor je veelal waarom iets níet kan in plaats van waarom iets wél kan.”

En in dat kader geef je graag het goede voorbeeld”, stelt Taylor Parkins, terwijl de boorgeluiden op de achtergrond in volume toenemen. Kemkens doet zijn best om erbovenuit te komen: “Een voorbeeldrol is overdreven, maar we dragen zeker ons steentje bij. Andere bedrijven doen dat ook: Kusters Metaaltechniek heeft een dak vol zonnepanelen en IBN nam onlangs een schitterend duurzaam pand in gebruik. Wij nemen nu de volgende stap en worden het eerste energieneutrale kantoor in Oss: alle energie die we nodig hebben, wordt duurzaam opgewekt. Omdat je bij een renovatie met bestaande constructies te maken hebt, was een passief duurzaamheidslabel niet realistisch. Maar ik daag nieuwbouwers graag uit om ons te overtreffen op de duurzaamheidsladder.”

Trendwatchers

Met dit duurzame toekomstbeeld is Kemkens klaar voor de komende decennia, concludeert Taylor Parkins. Maar hoe creëer je zo’n toekomstbeeld? En waar is dat op gebaseerd? Kemkens: “Op alles en niets eigenlijk. Ik luister veel naar trendwatchers, lees veel over branchegerelateerde ontwikkelingen en heb een eigen wereldbeeld. Op de middellange termijn is echter zóveel onzeker dat we op meerdere scenario’s voorbereid moeten zijn.”

En of de charme van de familiezaak Kemkens ook in de toekomst blijft bestaan? “Ik geloof in de kracht van een familiebedrijf: in de betrokkenheid, flexibiliteit en continuïteitsgedachte”, aldus Kemkens. “En of mijn eigen kinderen of die van mijn broers de boel straks overnemen weet ik niet, maar het zou wel mooi en wenselijk zijn. Maar ja, tien jaar vooruit kijken? We zullen zien.”


Joep Kemkens reageert op enkele stellingen die Peter Taylor Parkins hem voorlegt:

De uitdaging voor iedere Ossenaar mag zijn:
“Meer opportunisme en ambitie: focus je op wat wel kan in plaats van op wat niet kan.”

FC Oss of Ajax: 
“Ajax, puur door de emotie. Mijn liefde voor FC Oss heeft veel meer met betrokkenheid te maken.”

Mijn mooiste vadermoment was:
“De Champions League-finale in 1995. In een kroeg op het Spui heb ik samen met mijn broers en mijn vader naar die wedstrijd gekeken. Ultiem geluk en omhelzingen na de verlossende goal van Patrick Kluivert.”

Binnen kijken