Home Blog Taylor Mates versus…. Watersportcentrum Jan de Groot
4 juli 2017

Taylor Mates versus…. Watersportcentrum Jan de Groot

Jan de Groot, Watersportcentrum Jan de Groot:

“De haven is meer dan een aanlegplaats van bootjes”

Wie over de John F. Kennedybaan richting Lith rijdt en naar het water kijkt, ziet ter hoogte van Lithoijen heel wat bootmasten liggen. Maar wat gebeurt er in die haven aan de Oude Maas eigenlijk allemaal? Peter Taylor Mates sprak erover met havenondernemer Jan de Groot.

“Het is een zonnige dag in Oss. In de haven geniet een groepje dames van een verfrissend drankje op het terras, en links en rechts vertrekken bootvaarders voor een aangename middag-vaart over de Maas. Maar wat vooral opvalt, zijn de rust en stilte op het terrein van Watersportcentrum Jan de Groot. “Wat een ontspannende omgeving eigenlijk”, concludeert Taylor Parkins al na een paar minuten. “Is het hier altijd zo lekker rustig?” Jan, eigenaar van het havengebied in Lithoijen, knikt: “Eigenlijk wel ja. Al bedoel ik daarmee niet dat er altijd zo weinig mensen zijn. Als het straks structureel lekkerder weer wordt, is hier volop bedrijvigheid en zijn er veel bezoekers. Mensen die naar hun boten komen en terrasliefhebbers, maar ook wandelaars en fietsers die toe zijn aan een hapje of drankje. En één ding hebben ze gemeen: ze genieten allemaal van de ontspannen omgeving en het uitzicht op het water.”

Ons-kent-ons
Terwijl Jan uitvoerig over het haventerrein vertelt, nemen hij en Taylor Parkins plaats op één van de bootjes aan het einde van een steiger. “Hoeveel boten liggen hier nou?” vraagt Taylor Parkins. “We hebben op dit moment 280 bezette ligplaatsen”, antwoordt Jan. “Daarmee is het vol. Overigens komt het overgrote deel van de eigenaren uit de regio. De mensen kennen elkaar en komen elkaar hier tegen. Bovendien hebben ze natuurlijk allemaal dezelfde hobby. Dat zorgt voor goed onderling contact en een heel prettige sfeer. Noem het maar ons-kent-ons.”

“Je woont hier zelf ook”, vervolgt Taylor Parkins. “Dat is mooi wonen, maar tegelijkertijd ben je natuurlijk continu aan het werk.” Jan: “Dat klopt: ik ben hier zeven dagen per week in de weer. Maar dat is absoluut geen straf hoor; ik vind het heerlijk om te doen. Ik zie mijn bezigheden ook helemaal niet als werk. Als ik dat wél zou doen, zou ik het denk ik niet volhouden.”

“Je kunt wel van alles willen, maar het moet wel kunnen en mogen.”

 

 

Faciliteiten
“Hoe ben je hier eigenlijk terecht gekomen?” wil Taylor Parkins weten. “Vroeger was Oss nog een gemeentehaven”, vertelt Jan. “Op den duur is mijn vader hier begonnen als havenmeester. In die tijd kregen mensen steeds meer vrije tijd, en ontstond de vraag of ze hier een bootje neer konden leggen. Al snel lagen er zo een stuk of 60 boten en ontstond er een haven voor de pleziervaart. Toen ik 21 was, ben ik gestart met een watersportwinkel. Daar verkochten we recreatieproducten, maar bijvoorbeeld ook bevestigingsmaterialen en technische bootonderdelen. In 1995 heb ik de haven overgenomen van mijn ouders en uitgebreid met allerlei diensten en faciliteiten. Zo kun je hier terecht voor bootonderhoud en is er een verwarmde winterstalling. Maar we hebben bijvoorbeeld ook twee werkhallen, een buitenstalling en een grote portaalkraan. En dan is er ook nog Bar-Bistro de Loswal, een gezellig caférestaurant. Daarmee is de haven veel meer dan een aanlegplaats van bootjes.”

Ondernemen
Hoe is het om in een haven te ondernemen? vraagt Taylor Parkins. “Soms is dat best lastig”, aldus Jan. “Je hebt immers met heel veel wetten, regels en instanties te maken. Ieder plan moet eerst worden goedgekeurd door Rijkswaterstaat, de gemeente, de provincie en de waterschappen. Het doorontwikkelen van het havenbedrijf is daardoor niet eenvoudig. Je kunt wel van alles willen, maar het moet wel kunnen en mogen.” Taylor Parkins: “Dat klinkt alsof je wel zou willen groeien?” Jan: “Ik heb genoeg ideeën. Meer passantenplaatsen in de haven bijvoorbeeld: hartstikke goed voor het toerisme, kijk maar eens hoe ze dat in Maasbommel doen. Maar ik denk ook aan een rondvaartboot die over de Maas vaart en mensen het prachtige natuurgebied laat zien. Met een tussenstop bij de sluizen in Lith; er is immers een groot publiek dat nog nooit heeft ervaren hoe een sluis werkt. In dat kader kan zo’n rondvaartboot ook educatief worden ingezet op scholen. Voldoende plannen dus, maar daarvoor zullen we de kar in Oss wel samen moeten trekken.”


Tot slot reageert Jan kort op enkele stellingen/vragen die Peter Taylor Parkins hem voorlegt:

Wat is de mooiste dag van het jaar in de haven?
”Dat is het moment waarop alle boten uit de stalling weer in het water liggen en de haven voor het eerst weer vol ligt. Meestal gebeurt dat rond Hemelvaartsdag.”

Met welk bericht zouden de betrokken overheden je blij kunnen maken?
”Met het bericht dat ze als overheden onderling wat meer met elkaar mee gaan denken.”

Staat er een volgende generatie klaar om de haven over te nemen?
”We hebben vier kinderen. In de toekomst zullen er dus vast wel één of twee zijn die ervoor willen gaan!”

Binnen kijken