Home Blog Taylor Mates versus… Taylor Mates
27 juni 2019

Taylor Mates versus… Taylor Mates

Bart van Helvoort, Claeren | Taylor Mates

“We blijven ondernemers in zekerheid”

Normaal voelt Peter Taylor Parkins in deze rubriek een ondernemer van een ander bedrijf aan de tand. Maar Bart van Helvoort is als operationeel directeur bij Taylor Mates allesbehalve een buitenstaander. Waarom hij dit keer in de stoel van de geïnterviewde mag plaatsnemen? Dat heeft alles te maken met de recente toetreding van Taylor Mates tot de Claeren Advies Groep.

In de fraaie thuisbasis van Taylor Mates zitten Taylor Parkins en mededirecteur Bart van Helvoort vandaag even niet naast, maar tegenover elkaar. Want als iemand goed kan uitleggen waarom de financiële dienstverlener onlangs koos voor een samengaan met de Claeren Advies Groep uit ‘s-Hertogenbosch, is het Bart wel.
“Meestal zitten we aan dezelfde kant van de tafel”, lacht Taylor Parkins. “Maar vanwege deze stap leek het me wel een mooi moment om eens met jou in gesprek te gaan. Bij een keuze voor de toekomst hoort immers ook een man voor de toekomst. Dus vertel eens: met wie heb ik vandaag het genoegen?”

Stormbaan
Bart kan een glimlach niet onderdrukken. Na zijn studie Sport-economie ging hij aan de slag bij een assurantiekantoor in Oss. Hoewel hij nauwelijks iets wist van de verzekeringswereld, stapte hij in 2001 over naar Taylor Mates. “Weet je nog hoe je destijds je arbeidscontract verdiende?”, vraagt Taylor Parkins. Bart kan het zich nog goed herinneren: “Ik zat nog in mijn proeftijd toen we met ons bedrijf deelnamen aan een Obstacle Run. Als ik de stormbaan sneller dan onze concullega zou afleggen, kreeg ik een vaste aanstelling. Als sportman had je me niet beter kunnen motiveren… Ik kwam als eerste over de streep en trad twee dagen later officieel in dienst als adviseur particuliere relaties.”

“Heeft het ondernemerschap je gebracht wat je ervan verwachtte?”, wil Taylor Parkins weten. Bart: “Absoluut, vooral omdat het je ook als mens laat groeien. Als ondernemer leer je hoe je beslissingen neemt, en hoe je omgaat met successen en tegenvallers. Ook ontdek je razendsnel hoe belangrijk je stakeholders zijn. Zonder onze goede medewerkers, mijn collega’s en het vertrouwen van onze klanten kun je het schudden als ondernemer.”

Stakeholders
Taylor Parkins: “Over onze stakeholders gesproken: kun je eens vertellen waarom we recentelijk zijn toegetreden tot de Claeren Advies Groep?” Bart: “Als directie zijn we natuurlijk voortdurend bezig met de toekomst. Waar willen we naartoe? Wat verwachten onze relaties van ons? En hoe ontwikkelt de wereld om ons heen zich? Daarbij staat de continuïteit van ons bedrijf altijd voorop. Dus toen de naam Claeren viel, dachten we: dat zou weleens de partij kunnen zijn die ons en onze stakeholders verder kan brengen. Claeren is een gevestigde naam, bestaat al sinds 1922 en heeft ook een langere horizon. Als gebundelde organisatie met 75 medewerkers hebben we een sterkere positie op het gebied van inkoop en zijn er meer specialisatiemogelijkheden. Ook kunnen we onze klanten een bredere dienstverlening bieden, zoals een zelfstandige arbo- en HR-dienstverlening. Samen zijn we een van de grootste onafhankelijke financiële dienstverleners in de regio, ook belangrijk vanuit het zogenaamde employer branding”.

“Waarom is die onafhankelijkheid zo belangrijk?”, vraagt Taylor Parkins. Bart: “We zeggen hier niet voor niets: we zijn ondernemers in zekerheid. Dat blijven we, we kunnen in gesprek van ondernemer tot ondernemer. Ook onze adviseurs bezitten dit DNA. Klantloyaliteit en -intimiteit maken ons tot wie we zijn. Dat is de grootste overeenkomst van beide ondernemingen. Bovendien hebben we allebei veel praktische kennis van het bedrijfsleven in de regionale economie.”
“Natuurlijk kan enthousiasme ervoor zorgen dat we te hard gaan”, besluit Bart. “Maar door goed over onze stappen na te denken, willen we dat voorkómen. We weten zeker dat dit de juiste stap is om in de toekomst te kunnen blijven doen wat we altijd al deden. De komende periode staan we weer op die stormbaan. En geloof me: ook daar blijven we om de prijzen meedoen.”


Bart reageert op enkele stellingen die Peter Taylor Parkins hem voorlegt:

Mijn mooiste persoonlijke overwinning:
“De Iron Man in Italië vorig jaar. Na maanden van trainen voor de triatlon moest het op die dag gebeuren. In het bijzijn van mijn familie
kwamen er na de finish veel emoties vrij.”

Mijn twee tips voor bedrijven die samengaan:
“Handel vanuit je kracht, niet vanuit angst. En doe dingen in de juiste volgorde. Natuurlijk is het samen smelten naar één organisatie spannend, maar als je je belangrijkste stakeholders voorop blijft stellen, volgt de rest vanzelf.”

Levenswijsheid:
“Het alledaagse leven gaat verdraaid snel, dus je moet ervoor waken dat het niet één grote doelstelling wordt. Ik probeer mezelf bewuster te maken van het hier en nu. Genieten is geen straf.”

Binnen kijken