Home Blog Taylor Mates versus…. Schorem
13 mei 2016

Taylor Mates versus…. Schorem

Leen en Bertus van Schorem Haarsnijder en Barbier:

“Als je een paar ballen hebt, ben je welkom”

Normaal gesproken gaat Peter Taylor Parkins, algemeen directeur van Taylor Mates, ondernemers in zekerheid, voor de rubriek Taylor Mates versus … altijd op bezoek bij een ondernemer in de regio. In deze publicatie maakt hij hierop een uitzondering. In deze uitgave een interview met Leen en Bertus van Schorem Haarsnijder en Barbier gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg in……. Rotterdam. Deze twee kappers wisten hun vrouwvrije kapperszaak in drie jaar op te bouwen tot een zaak met wereldwijde bekendheid.

“De adviseur van de Kamer van Koophandel verklaarde ons voor gek, toen wij hem vertelden over ons plan voor de kapperszaak die wij wilden gaan opzetten”, herinnert Bertus zich nog maar al te goed. “Ons idee was om een kapperszaak op te zetten met de naam Schorem, waar we twintig kapsels knippen en waar geen vrouwen worden toegelaten. Ook krijgen onze klanten gratis bier bij het knippen en draaien we vooral Rock and Roll muziek. De adviseur zei ons dat we ons geld beter maar meteen op straat konden gooien.” Ondanks dit negatieve advies besloten Leen en Bertus hun plannen toch door te zetten.

Maar goed ook, want in de afgelopen jaren is Schorem Haarsnijder en Barbier uitgegroeid tot een zaak met wereldfaam. De twee ondernemers verwierven bekendheid via radio en televisie en waren onder meer te gast bij TV Rijnmond, Cappuccino en hadden zelfs een eigen uitzending bij De Wereld Draait Door. Leen: “Het is ongelofelijk. Mensen staan buiten in de rij te wachten. Klanten hebben het er zelfs voor over om hier vijf uur te wachten alvorens ze aan de beurt zijn om zich bij Schorem te laten knippen.” Peter Taylor Parkins sprak een man aan op de stoep, die speciaal uit Antwerpen was gekomen om door Schorem geknipt te kunnen worden. Ook hij had een wachttijd van ruim drie uur, want reserveren is er niet bij.

Rockkapsels

Bertus en Leen leerden elkaar kennen in Maastricht, waar Leen destijds samen met zijn broer een kapsalon had geopend. Bertus: “Ik zocht op dat moment werk en ben toen bij hen binnengelopen. Dat klikte direct, want we hebben allebei Rock and Roll in ons bloed. Zij konden me op dat moment niet aan een baan helpen, maar daarna zijn we wel altijd contact blijven houden.” Drie jaar geleden ontstond het idee om te starten met Schorem Haarsnijder en Barbier.

Peter Taylor Parkins is benieuwd wat de gedachte achter de kapperszaak is. “We zijn een zaak begonnen waar we zelf ook het liefste heen zouden gaan als we geknipt moeten worden”, vertelt Bertus. “Wij hadden hier twee stoelen binnen staan en wilden gewoon lekker ons werk doen. Verder geen gezeik. Dat ging precies twee dagen goed, maar toen werd het al meteen zo druk dat we het werk nauwelijks aan konden.” Leen vult aan: “In het wereldje ging het als een lopend vuurtje rond dat wij ons toelegden op het knippen van kuiven en andere rockkapsels en dat er gratis bier gegeven werd onder het knippen. Daardoor ontstonden er al snel wachtrijen bij ons voor de deur. Wij hadden niet verwacht dat het zo enorm zou aanslaan.”

“De KvK-adviseur zei ons dat we ons geld beter maar meteen op straat konden gooien”

schorem_portret

Internationaal

Ook internationaal maakt Schorem inmiddels naam. De T-shirts van Schorem en de posters met The Barbershop Classics worden van Australië tot Azië verkocht. Daarnaast zijn Leen en Bertus bezig om ook een lijn met haarverzorgingsproducten op de markt te brengen. Inmiddels werken er vijftien kappers bij het bedrijf. Waar selecteren Leen en Bertus hun personeel op, wil Taylor Parkins weten? De reden waarom hij dit vraagt, is omdat de mensen die er werken hetzelfde karakteristiek charisma hebben als de beide heren. “Wij kijken vooral naar het karakter en de uitstraling”, zegt Bertus. “Het knippen leren we ze hier wel. Kappers willen hier overigens maar wat graag aan de slag. Onze eerste advertentie van drie jaar geleden leverde zeven reacties op, maar twee jaar later kregen we ruim 230 reacties op een advertentie.”

De kapperszaak is inmiddels druk bezig om uit te breiden. Binnenkort verhuizen ze naar de overkant van de Nieuwe Binnenweg, waardoor het aantal stoelen wordt uitgebreid van zeven naar dertien stoelen. In hun huidige pand komt een academy, waar mannen en vrouwen zich kunnen laten bijscholen in het barbiersvak. Peter Taylor Parkins wil tot slot weten waarom er geen vrouwen worden toegelaten in de zaak. Bertus: “Begrijp ons goed, wij zijn gek op vrouwen. Maar wij zijn van mening dat iedere man recht heeft op een plek waar hij even zichzelf kan zijn. Bij ons in de zaak kan dat.” Leen vult aan: “Als je een paar ballen hebt, ben je welkom. Anders niet. Zo simpel is het.”


Tot slot reageren Bertus en Leen kort op enkele stellingen die Peter Taylor Parkins hen voorlegt:

Waarom Schorem van Rotterdam is:
“Omdat Schorem net als Rotterdam niet van gelul houdt, het is wat het is.”

One of our favorite songs: 
“Working Man door Bob Wayne en Hank III.”

Ons mooiste compliment ooit:
“Gekopieerd worden.”

Binnen kijken