Home Blog Taylor Mates versus…. Roode Interieurs
12 april 2018

Taylor Mates versus…. Roode Interieurs

Jeroen Roode, Roode Interieurs

“Het is geweldig om samen mooie dingen te maken”

Sommige mensen zijn geboren voor hun vak. Daar is Jeroen Roode van Roode Interieurs er zonder enige twijfel een van. Dat is meteen voelbaar als hij ons trots rondleidt door zijn werkplaats in de Vechtstraat in Oss. En ondertussen probeert Peter Taylor Parkins hem ook nog wat vragen te stellen…

Bij binnenkomst is Taylor Parkins direct verrast. Door de grootte, maar vooral door de sfeer in het bedrijfspand. “We bevinden ons hier duidelijk op creatief terrein”, lacht hij. “Hoe lang zit je hier al?” Jeroen: “Nog niet zo lang: eind 2016 zijn we hierheen verhuisd. Het is een enorme ruimte, maar we groeien ook snel en hebben ontzettend veel toekomstplannen. In dit pand hebben we daar in ieder geval alle mogelijkheden voor.”

Op eigen benen
Jeroen is een typische creatieveling. Een liefhebber van het ambacht. Lange tijd werkte hij in loondienst, maar een aantal jaar geleden begon hij voor zichzelf. Eerst als zzp’er en later met een eigen werkplaats. Als Taylor Parkins hem vraagt naar de redenen voor die beslissing, is Jeroen duidelijk: “Ik loop over van de ideeën. Maar die kon ik lang niet allemaal kwijt als werknemer. Eigenlijk bleef die onrust maar toenemen. Tot ik de knoop door-hakte: voortaan ging ik het zelf doen. Een spannende stap na bijna vijftien jaar in een vertrouwde omgeving. Maar het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.”

In de minuten daarna vertelt Jeroen vol lof over zijn bedrijf en zijn medewerkers. Daarbij valt Taylor Parkins meteen iets op: “Als je over je personeel praat, heb je het steeds over ‘die jongens’. Wat voor baas ben jij?” Jeroen glimlacht: “Een baas die als geen ander tussen zijn mensen staat. Ik vind het geweldig om samen mooie dingen te maken. Dat enthousiasme moet ik ook bij die jongens voelen. We doen het hier echt samen, waarbij iedereen de vrijheid krijgt om te excelleren. Ik kan er echt van genieten als ik ze hier met passie aan een mooi project zie werken. Als ik versterking zoek, selecteer ik ook op karakter, creativiteit en discipline. En dat pakt tot nu toe goed uit.”


Stille kracht

Terwijl Jeroen (soms zelfs letterlijk) hard aan de weg timmert, is zijn vriendin Chantal de stille kracht op de achtergrond. “Wat is haar rol in het bedrijf?” is Taylor Parkins benieuwd. “Ze is goed met cijfertjes en zorgt ervoor dat alles achter de schermen geregeld is”, legt Jeroen uit. “Maar belangrijker nog: ze volgt me blind in mijn ambitie. Ze heeft zelfs haar goede baan opgezegd om mij te ondersteunen, dat vind ik zó bijzonder. Samen dromen we ervan om hier iets prachtigs neer te zetten.”

Zeldzame passie
“Ik proef bij jou een zeldzame passie,” aldus Taylor Parkins. “Toch is Roode Interieurs nog niet bij iedereen bekend. Hoe kom je aan je klanten?” Jeroen lacht: “Met acquisitie heb ik me eigenlijk nooit beziggehouden. Mijn klantenkring is min of meer vanzelf ontstaan. En als we dingen goed doen, levert dat vanzelf nieuwe opdrachten op. Dat gaat op dit moment heel hard. Hoe dat komt? Ik denk dat mijn betrokkenheid onderscheidend is. Ik krijg er een enorme kick van om klanten echt te adviseren. En dan helemaal op mijn eigen manier: eerlijk en oprecht, maar vol overgave. Zonder die persoonlijke aanpak werk ik niet, want uiteindelijk zijn meubels ook hartstikke persoonlijk.”

Creativiteit
Het ondernemerschap bevalt Jeroen. Tegelijkertijd moet hij nog wel aan een aantal dingen wennen, vertelt hij aan Taylor Parkins: “Het is soms best lastig om iets uit handen te geven. En als zelf-standige moet je je ineens bezighouden met allerlei wetten en regels, terwijl ik mijn energie liever in andere zaken steek. In het bewaken van de unieke sfeer in mijn bedrijf bijvoorbeeld. Álles hier moet creativiteit uitstralen, want dat maakt ons anders dan anderen. Daar houden we dus veel rekening mee nu we ons pand flink aan het verbouwen zijn. Als klanten hier komen, moeten ze blijven voelen dat hun opdracht bij ons in goede handen is.”


Jeroen reageert op enkele stellingen die Peter Taylor Parkins hem voorlegt:

Het mooiste dat ondernemerschap mij heeft gebracht:
“Dat ik mijn eigen pad kan bewandelen. En dat ik (tot op zekere hoogte) zelf kan bepalen hoe mijn toekomst eruitziet.”

Het mooiste project dat ik heb mogen maken:
“Ik kan onmogelijk één project aanwijzen. Vooral het onverwachte is mooi. Dat ik ergens heen ga op basis van een bepaalde vraag en de deur uit wandel met een opdracht voor iets totaal anders.”

Mijn beroep is mijn passie en mijn hobby. Maar ik heb nog een hobby:
“Als het even kan, stappen we met het gezin in de camper. Dan trekken we er heerlijk op uit om mooie, nieuwe plekken te ontdekken.”

Binnen kijken