Home Blog Taylor Mates versus…. Restaurant Herperduin
26 juni 2018

Taylor Mates versus…. Restaurant Herperduin

Freddie van Dorst, Restaurant Herperduin

“Van ambachtelijke kroket tot culinaire kreeft”

Fluitende vogels, zomerse bosgeuren en een stralende zon. Voor Peter Taylor Parkins is het geen straf om Freddie van Dorst, eigenaar van Restaurant Herperduin, te interviewen. Onder het genot van een hapje en drankje praat het duo over Freddies verleden, maar staan ze vooral stil bij zijn plannen met het bekende restaurant in de bossen.

“Als je het mij vraagt, hadden we geen beter moment voor dit interview kunnen uitkiezen”, lacht Taylor Parkins. “Want laten we wel zijn: het plaatje liegt er niet om. Wat is het hier toch een prachtige plek. En dan te bedenken dat deze zaak sinds 2016 gewoon helemaal van jou is. Ging daarmee een droom in vervulling?” Freddie antwoordt trots: “Dat kun je wel zeggen ja. Een eigen horecazaak is iets heel bijzonders. En dan is het ook nog eens een uniek restaurant in de regio waarin ik opgegroeid ben. Voor mijn gevoel klopt het dus allemaal.”

Horecaman
Freddie is een horecaman in hart en nieren. “Waar en wanneer kwam je erachter dat je toekomst in de horeca lag?”, is Taylor Parkins benieuwd. “Als tiener leerde ik de fijne kneepjes van het vak bij De Naaldhof en Partycentrum Vivaldi”, aldus Freddie. “Ik vond de rol van gastheer meteen geweldig. Op mijn achttiende ben ik negen maanden naar Ierland gegaan om in een hotel te werken: een prachtige tijd. Ik vond het zo mooi om in andere culturen te werken dat ik later ook nog naar Bonaire en Curaçao ben gegaan. Mooie avonturen, maar toch kreeg ik heimwee naar Nederland. Daarom keerde ik terug om als bedrijfsleider aan de slag te gaan bij Villa Fleurie in Rosmalen.”


Telefoontje

In Rosmalen had Freddie het goed naar zijn zin. Maar ondertussen groeide zijn wens om een eigen onderneming te starten met de dag, vertelt hij. “Ik was hard op weg om een horecagelegenheid te openen in de Peperstraat in Oss. Maar toen de kogel bijna door de kerk was, kreeg ik een telefoontje van de eigenaar van Restaurant Herperduin. Of ik interesse had om de zaak over te nemen.”

“Een grote zaak om als startende ondernemer zomaar in te stappen”, stelt Taylor Parkins. “Moest je er daarom lang over nadenken?” Freddie: “Natuurlijk werd ik een beetje overvallen door het aanbod. Maar mijn gevoel was meteen goed. Bovendien ken ik dit restaurant al zo ontzettend lang. Het is een bedrijf met een prachtige historie, maar dat lijken mensen soms een beetje te zijn vergeten. Ik wil het weer als vanouds maken, maar dan in een eigentijds jasje.”

Bourgondisch ongedwongen
Freddie vertelt Taylor Parkins enthousiast over zijn plannen: “Het moet weer dat bourgondische en ongedwongen restaurant van weleer worden. Een speciale plek middenin de natuur. We ontvangen hier heel veel verschillende bezoekers: van wandelaars en fietsers tot ondernemers. En het mooie is: ze voelen zich hier allemaal thuis. We zijn een bedrijf van ambachtelijke kroket tot culinaire kreeft.”

Taylor Parkins: “Ik zie ook een groot terras met een aantal barbecues. Wat is dat precies?” Freddie: “Dat is de BOSBBQ: een nieuw concept voor gasten die hier een (bedrijfs)feestje willen geven. Er komen steeds meer aanvragen voor grote en kleine gezelschappen. Voortaan kan ik ze een unieke plek bieden, prachtig tussen het groen. We vullen de barbecues met heerlijke stukken vlees en vis. Het concept liep meteen hartstikke goed, dus daar ben ik erg blij mee.”

Stempel drukken
Taylor Parkins is onder de indruk. Toch wil hij nog weten hoe Freddie de komende jaren zijn stempel wil gaan drukken. Freddie: “Ik heb ongelofelijk veel plannen. Maar het mag vooral wat laagdrempeliger allemaal. Bij veel mensen staan we bekend als ‘dat dure restaurant in de bossen’. Maar dat zijn we helemaal niet. Onze keuken is goed én betaalbaar. Ik zie het als een uitdaging om mensen daarvan te overtuigen. Dat betekent dat ik operationeel ook echt actief ben en blijf. Achter de schermen moet alles tot in de puntjes geregeld zijn, maar als restauranteigenaar moet je ook zichtbaar zijn op de juiste momenten. Dát is modern horecaondernemerschap.”


Freddie reageert op enkele stellingen die Peter Taylor Parkins hem voorlegt:

Het mooiste dat ondernemerschap mij heeft gebracht:
“Dat ik mijn eigen pad kan bewandelen. En dat ik (tot op zekere hoogte) zelf kan bepalen hoe mijn toekomst eruitziet.”

Het mooiste gerecht op de kaart
“Ik heb de kaart samengesteld met gerechten waar ik zelf heel blij van word. Als ik nu moet kiezen, ga ik voor de kingcrab en een Frans boerderijkippetje met een mooi glas Bourgogne.”

Een uniek moment in Herperduin
“Ik vind de veelzijdigheid binnen het bedrijf mooi. Mijn moment is dat ik een avond verzorg met zowel borrelaars, à la carte-gasten als een feest, en dat iedereen blij de deur uit gaat.”

Mijn favoriete bezigheid buiten het werk
“Als ik er tijd voor heb: lekker borrelen bij vrienden aan de keukentafel. Maar ook het bezoeken van een leuk festival.”

Binnen kijken