Home Blog Taylor Mates versus…. Van Raak Staal
25 september 2017

Taylor Mates versus…. Van Raak Staal

Rutger van Raak en Patrick Kunst, Van Raak Staal

“Met onze snelheid maken we het verschil”

Verzekeringstechnisch kende Peter Taylor Parkins het Osse bedrijf Van Raak Staal al wel. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk allemaal bij een staalbedrijf? En hoe kun je je in een markt als deze onderscheiden? Hij ging erover in gesprek met commercieel directeur Rutger van Raak en vestigingsmanager Patrick Kunst.

Het is hartje zomer, maar de kletterende regendruppels op het dak van de bedrijfshal van Van Raak Staal doen een ander jaargetijde vermoeden. Aangekomen in het pand aan de Osse Lekstraat, geeft Peter Taylor Parkins zijn ogen nieuwsgierig de kost. “Er ligt hier werkelijk overal staal, maar waar houden jullie je nou de hele dag mee bezig?” vraagt hij zich hardop af terwijl hij samen met zijn gesprekspartners plaatsneemt op drie stoelen tussen de hoge stellages met buizen, kokers en platen.

“Welkom in de staalwereld”, antwoordt Rutger van Raak, commercieel directeur bij Van Raak Staal Oss. “Voor we je gaan uitleggen waar we ons hier dagelijks mee bezighouden, neem ik je even mee terug in de tijd. Het fundament van ons familiebedrijf is namelijk al meer dan honderd jaar geleden gelegd. In 1916 legde mijn overgrootvader, toen met paard en wagen, de basis voor waar we nu staan als groothandel met vijf regionale vestigingen. Als derde generatie zag mijn vader de industrie in Noordoost-Brabant flink groeien, waardoor we ons in het begin van de jaren 90 in Oss hebben gevestigd. Sindsdien voelen we ons hier als echt Brabants bedrijf al 25 jaar thuis.”

Inzicht
Inzicht“Wat was de grootste uitdaging toen je zelf zo’n tien jaar geleden in het bedrijf stapte?” vraagt Taylor Parkins. Rutger antwoordt: “Toen ik begon, stond ik samen met algemeen directeur Henk van Grinsven direct voor een grote uitdaging. De crisis brak aan en we kregen te maken met een forse terugval van het staalvolume. Zonder al te veel problemen sloegen we ons door de moeilijke jaren heen, maar we wisten dat we de markt na de crisis op een andere manier moesten gaan bedienen. Dat was een belangrijk inzicht.” “Wat veranderde er dan zo enorm?” is Taylor Parkins benieuwd. “Tegenwoordig draait alles om snelheid en service”, aldus vestigingsmanager Patrick Kunst. “Bovendien wordt de staalbehoefte steeds vaker in kleinere hoeveelheden besteld. Grote voorraden zijn niet meer van deze tijd; je moet vooral flexibel zijn. En ontzettend snel. Met onze vestigingen in Tilburg, Duiven, Roermond, Asten en Oss zijn we daartoe als geen ander in staat.”

“Onze Staal Express rijdt al vanaf één kilo of één lengte.”

 

 

Staal Express
Taylor Parkins: “Wat maakt jullie staal beter dan dat van een ander?” Kunst: “Het is bijna onmogelijk om je in deze markt op materiaal-niveau te onderscheiden: staal is en blijft een homogeen product. Maar op andere manieren kun je natuurlijk wél het verschil maken. Wij doen dat bijvoorbeeld met onze Quick Response Supply (QRS): een razendsnelle levering van materiaal. Met onze eigen Staal Express, een combinatie van een terreinwagen met aanhangwagen, kunnen we onze vaste klanten zelfs binnen één uur bedienen.”

“Soms hebben onze klanten à la minute materialen nodig om hun productieprocessen niet te onderbreken”, vervolgt Rutger zijn collega. “Onze Staal Express rijdt al vanaf één kilo of één lengte. Daarbij gaat het niet om de kosten van die ene koker die plotseling geleverd moet worden, maar om zo min mogelijk tijdverlies voor onze opdrachtgevers.”

Snelheid
“We zitten hier letterlijk tussen RVS en stalen buizen en platen”, aldus Taylor Parkins. “Voeren jullie hier geen bewerkingen uit?” Patrick: “Zo min mogelijk. We kunnen het wel, maar we weten dat onze opdrachtgevers het vaak veel prettiger vinden als we niet op hun stoel gaan zitten. En bovendien: doordat we hier intern nauwelijks bezig zijn met laseren, zagen en knippen, kunnen we ons volledig focussen op datgene waar we goed in zijn: het bieden van service en snelheid.” “Het is duidelijk: snelheid slaat hier de klok”, besluit Taylor Parkins. “Blijft dat de komende jaren ook jullie belangrijkste kracht om door te kunnen groeien?” Rutger: “Zeker weten. En snelheid zit ‘m in zóveel dingen. Klanten maken bijvoorbeeld ook steeds meer gebruik van de afhaalmogelijkheden op onze vestigingen. Ze leveren hun eigen eind-producten ergens af en komen hier dan meteen langs voor nieuwe materialen. Daardoor rijden ze niet met lege vrachtwagens door het land. Ook op die manier boeken we dus tijdwinst voor onze klanten.”


Tot slot reageren Rutger en Patrick kort op enkele stellingen/vragen die Peter Taylor Parkins hem voorlegt:

Van Raak Staal en Oss…
”Vormen al een kwart eeuw een ijzersterke combinatie!”

Wat is jullie grootste uitdaging voor de komende vijf jaar?
”We willen ervoor zorgen dat onze voorraad staal, RVS en aluminium iedere dag perfect aansluit bij de regionale behoefte.”

Hoe zit het met de toekomst van staal?
”Staal blijft voor altijd! Ga zelf maar eens na: eigenlijk wordt ieder product (met behulp) van staal gemaakt of door staal getransporteerd.”

Binnen kijken