Home Blog Taylor Mates versus… AMMANU
8 april 2019

Taylor Mates versus… AMMANU

Niels Leijten, AMMANU

“Op lichtgebied is er nog zó veel te verbeteren”

Een fabriek in Slowakije, een laboratorium in Ierland en een hoofdkantoor in Nederland. Het Osse bedrijf AMMANU opereert vanuit drie vestigingen in Europa. De ambities van de ontwikkelaar van duurzame led-technologie reiken echter nog verder; het bedrijf wil de hele wereld veroveren. In gesprek met Peter Taylor Parkins laat mede-eigenaar Niels Leijten daarover zijn licht schijnen.

Het is een zonnige ochtend in februari. Taylor Parkins parkeert zijn auto in de Willaertstraat, een weg lineair aan het spoor. Zijn interview met Niels Leijten van AMMANU vindt plaats op een bijzondere locatie: het Energiestation. Bij binnenkomst vraagt Taylor Parkins zijn gesprekspartner dan ook meteen naar het idee achter het pand waarin hij zich bevindt. Niels lacht: “Je kunt het Energiestation het beste zien als een bedrijfsverzamelgebouw voor bedrijven zich op de een of andere manier bezighouden met technische innovaties. Alle partners bieden op hun eigen manier vernieuwende, elektrotechnische oplossingen die energiezuinig, duurzaam en herbruikbaar zijn. Met AMMANU zijn we hier dus helemaal op onze plek. En misschien wordt dit station op termijn wel groter dan Oss-West!”

Duiktrip

De ambitieuze toon is gezet. Taylor Parkins neemt een slok van zijn koffie en gaat zitten op een van de twee stoeltjes in een verder lege, met spots verlichte ruimte. “Bij AMMANU ontwikkelen jullie led-verlichting”, opent hij het interview. “Dat lijkt me vooral een technische branche, maar je hebt zelf een commerciële achtergrond. Hoe ben je in de lichtindustrie beland?” Niels: “Ik heb altijd affiniteit met techniek gehad. Als kind vond ik het bijvoorbeeld interessant om de stroom te laten uitvallen en te kijken wat er dan gebeurt. Toch ben ik min of meer bij toeval in deze branche terechtgekomen. Samen met Michel Schrijvers, medeoprichter van AMMANU, maakte ik in 2010 een duiktrip in Azië. De gebrekkige kwaliteit van de onderwaterverlichting die we daar gebruikten bracht ons op een idee. We dachten: hoe kan het eigenlijk dat er nog geen kwalitatieve led-producten bestaan die lang meegaan? En belangrijker: hoe kunnen wij daar verandering in brengen?”

‘Schijnoplossingen’

Eenmaal terug in Nederland gingen de twee met hun plan aan de slag. Hun doel was even simpel als complex: duurzame, onverwoestbare led verlichting ontwikkelen. “Een prachtig streven”, stelt Taylor Parkins. “Maar hoe zijn jullie begonnen?” Niels: “Goedkope producten overheersen de markt. Bij de productie van led-verlichting denken mensen niet voor niets snel aan China. Wij wilden ver wegblijven bij ‘schijnoplossingen’ en waren ervan overtuigd dat we in Europa een concurrerend product konden maken. Daarom zochten we contact met Jan Vreenegoor, een oude studievriend met een technisch bedrijf in Ierland. Samen met hem lukte het ons om in een paar maanden tijd een oersterk, tijdloos basisproduct te ontwikkelen. Niet veel later vonden we in zijn voormalige Slowaakse zakenpartner Pavol Ondruska een geschikte producent. Alles viel dus heel mooi samen.”

Dynamisch

Taylor Parkins is onder de indruk. Terwijl hij de lichtbronnen om zich heen nog eens in zich opneemt, wil hij van Niels weten in welke opzichten de led-producten van AMMANU precies onderscheidend zijn. “Voorkeuren voor lichtintensiteit en -kleur veranderen voortdurend”, aldus Niels. “Dat is vooral een kwestie van tijdgeest en smaak. Met onze producten kunnen we daar perfect op inspelen. Onze led-armaturen verblinden niet, flikkeren nooit en zijn bovendien dynamisch. Dat laatste betekent dat ze zich automatisch aanpassen aan de kleur van het daglicht. Vergis je niet: licht is sfeerbepalend. Zo zorgt warm gedimd licht voor een ontspannen sfeer, terwijl koel licht met een hoge intensiteit juist activerend werkt. Met dynamische led-armaturen kun je dus het welzijn en de emoties van mensen beïnvloeden. Daardoor komen onze toepassingen ook zo goed tot hun recht in de zorg, op kantoren en in het onderwijs.”

Pionieren

Taylor Parkins: “De sectoren die je noemt zijn volumegroepen. Blijven jullie je daar in de toekomst vooral op richten?” Niels: “Dat denk ik niet. Op lichtgebied is er nog zó veel te verbeteren, zeker nu we wereldwijd inzetten op verduurzaming. Onze producten zijn een betaalbaar alternatief voor alle conventionele verlichting. We zijn erin geslaagd om een onverwoestbaar, honderd procent herbruikbaar en energiezuinig led-product te ontwikkelen. Niet door de markt te volgen, maar door zélf te pionieren. Dat blijven we dus ook doen. Zo werken we nu aan lichtsystemen die méér zijn dan een lichtbron. Aanvullende features in lampen maken ruimtes en gebouwen snel veel slimmer. Daar is voor ons nog een enorme markt te winnen.”


Niels reageert op enkele stellingen die Peter Taylor Parkins hem voorlegt:

Beste overheid, uw led-beleid voor de toekomst:

Beste overheid, uw led-beleid voor de toekomst:
“Kijk vooral naar wat licht met mensen doet. De winst die daar te behalen is, is veel groter dan alleen energie- besparing. Denk bijvoorbeeld aan lagere verzuimcijfers.”

Mijn lichtadvies voor zakelijk Oss:
“Laat je uitgebreid voorlichten voor je een beslissing neemt. De kwaliteitsverschillen zijn ontzettend groot; led-verlichting gaat helaas niet standaard levenslang mee.”

Mijn grootste lichtpunt tot nu toe:
“Het leveren van de verlichting voor alle elf verdiepingen van de Stadhuistoren in Eindhoven. Niet omdat dat de thuisstad is van een andere bekende lichtfabrikant, maar vooral omdat we voor dit moderne concept een onverwoestbaar product met de beste lichtkwaliteit hebben geleverd.”

Binnen kijken