Home Blog Spullen gestolen uit de bestelauto – Is dat verzekerd?
25 juni 2018

Spullen gestolen uit de bestelauto – Is dat verzekerd?

Een goed verzekerde bestelauto wil nog niet zeggen dat de spullen in de bestelauto ook verzekerd zijn. Je kunt de spullen die geen deel uitmaken van het voertuig wel meeverzekeren. Je kunt een bestelauto verzekeren tegen diefstal, maar hoe zit het met de spullen in de auto? Zijn deze meeverzekerd op de bestelautoverzekering, of niet?

Met de WA beperkt casco en de WA casco is een bestelauto verzekerd tegen diefstal. Spullen in de bestelauto zijn niet meeverzekerd op deze verzekering. Bepaalde zaken kun je meeverzekeren als accessoires. Bijvoorbeeld de aangebrachte aankleding van de laadruimte van een bestelauto. Maar gereedschappen, af te leveren goederen en persoonlijke spullen in de auto kun je normaal gesproken niet claimen op de bestelautoverzekering.

Een bestelauto met een dure lading vergroot het diefstalrisico.

Een met waardevolle inhoud afgeladen bestelauto kun je ’s nachts beter niet op een parkeerplaats voor jouw huis zetten. Met de juiste verzekering krijg je bij diefstal de bestelauto wel vergoed, maar de gestolen lading niet. Je loopt ook nog het risico dat ze de auto openbreken voor de spullen. De braakschade kun je claimen op de bestelautoverzekering. Als het voertuig WA verzekerd is, krijg je niets uitgekeerd.

Bij het verzekeren van een bestelauto moet er goed gekeken worden naar het risico van diefstal.​

Kun je de gestolen lading op een andere verzekering claimen?

Afhankelijk van de voorwaarden kan de schade (deels) geclaimd worden op de inventaris- en goederenverzekering. In de polisvoorwaarden kunnen verzekeraars dit risico uitsluiten of de dekking beperken tot een paar honderd euro. Je kunt het risico goed verzekeren met een eigen vervoerverzekering. Deze verzekering biedt dekking tegen beschadiging van goederen onderweg, maar ook diefstal van spullen uit de auto is verzekerd. Ook met deze verzekering is het nog steeds goed opletten. Er kunnen eisen gesteld worden aan de beveiliging. Aan de stalling in de nacht kunnen nog weer extra eisen gesteld worden.

Let goed op de accessoires

Met de WA (beperkt) casco bestelautoverzekering en de eigen vervoerverzekering ben je verzekerd tegen diefstal, maar kloppen de verzekerde bedragen wel? Bij het verzekeren van een bestelauto worden de accessoires nog weleens vergeten. Dit zijn de toegevoegde extraatjes aangebracht aan de auto nadat deze de fabriek uit is gerold. Het gaat bijvoorbeeld om ingebouwde kasten in de laadruimte. Ze vormen een onderdeel van de bestelauto, maar ze zijn niet meegerekend bij het vaststellen van de cataloguswaarde. Met name bij bestelauto’s kan de waarde van accessoires hoog oplopen. Hier aandacht voor hebben bij het verzekeren is zeker aan te raden.

Bij het verzekeren van een bestelauto moet er goed gekeken worden naar het risico van diefstal. Mede ook door de waardevolle spullen die vaak ook tijdens de nachtelijke uurtjes in de auto blijven liggen.

Taged in
«
Binnen kijken