Home Blog Off piste skiën, is dat verzekerd?
7 maart 2016

Off piste skiën, is dat verzekerd?

Off-piste skiën betekent: geen liften, geen pistes, geen schuilhutten en geen veiligheidsmensen op wachtronde. Kortom, geen luxe.

Veel skiërs vinden het fantastisch om van de gemarkeerde skipistes af te wijken en buiten de geprepareerde skipistes te skiën. Even weg van de drukte en vrij genieten van sport en natuur.

Maar, hoe zit het dan met de verzekeringsdekking?

Reisverzekeraars hanteren verschillende voorwaarden en uitsluitingen voor de wintersportdekking. Roekeloos gedrag, het opzettelijk een verbod of waarschuwing negeren en het nemen van te grote risico’s is bij alle verzekeraars uitgesloten. Er zijn verzekeraars die bij off piste skiën gewoon dekking verlenen, mits je voldoende voorzichtig bent. Je kan dus genieten van off-piste skiën, zolang je dat maar verstandig doet.

Wat verstandig is kan per plaats en per persoon verschillen. Ervaring, professionele begeleiding en bekendheid met het gebied kunnen daarbij een rol spelen. In Europa is een waarschuwingssysteem van kracht. Dit systeem werkt met 5 codes:

afbeelding codes wintersport

Als richtlijn houdt bijvoorbeeld reisverzekeraar Europeesche aan dat het onverantwoord is om off-piste te skiën wanneer:

  • code 3 of hoger is afgegeven
  • men geen ervaren skiër is
  • Er niet de normale voorzorgsmaatregelen zijn genomen

Voor dit laatste punt geldt:

  • Ga nooit in je eentje buiten de pistes en laat altijd iemand weten wanneer jij en je skipartner terug denken te zijn
  • Neem een rugzak mee met water en energierepen, een EHBO etui, een isolatiedeken en een lawinepieper.

Kortom, ben je van plan om off piste te gaan skiën, laat je reisverzekering checken.

Rubriek geneeskundige kosten

Naast wintersportdekking is de rubriek geneeskundige kosten van belang gezien de kosten van medische hulp nogal kunnen oplopen, ook bij relatief kleine ongelukken. Een gipsvlucht kost al gauw €1.000 tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk of je kan zitten of moet liggen. De inzet van een traumahelikopter of de bekende banaan op de piste zal ook flinke facturen opleveren. De rubriek geneeskundige kosten kan dan in ieder geval nadelige financiële gevolgen opvangen.

 

 

 

Binnen kijken