Home Blog Kind gaat op kamers – Waar moet je echt om denken?
12 mei 2017

Kind gaat op kamers – Waar moet je echt om denken?

Zodra je kind op kamers gaat staat hij of zij op eigen benen, maar hulp is welkom. Waar moet je financieel gezien om denken?

Kinderen die op kamers gaan zijn nog beperkt meeverzekerd op de verzekeringen van de ouders, maar dat geldt zeker niet voor alle risico’s. Wat je echt niet moet vergeten wijzen wij jou graag op.

Inboedelverzekering – Ook als hij of zij weinig van waarde heeft

Er wordt weleens getwijfeld over de noodzaak van een inboedelverzekering voor een uitwonend kind. Vaak bestaat de inboedel uit tweedehands spullen met per stuk maar een geringe waarde. Toch maken veel kleine bedragen ook een groot bedrag. Om alle spullen te vervangen zit je al gauw op 10.000 tot 20.000 euro of zelfs nog veel meer. Daar komt nog bij dat studenten gemiddeld een grotere kans hebben op bijvoorbeeld brand. Win wel advies in. Kamerverhuur moet bijvoorbeeld anders verzekerd worden.

Let op het verzekeren van de aansprakelijkheid

In de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kunnen ook uitwonende kinderen meeverzekerd zijn. Ga er niet zonder meer vanuit. Verzekeraars hebben namelijk verschillende eisen waar aan moet worden voldaan. De dekking voor uitwonende kinderen bestaat bijvoorbeeld maximaal tot de zoon of dochter 27 jaar oud is. De aansprakelijkheid is vaak samen met de inboedel in één verzekering samengepakt. Het is een nuttige verzekering. Door een klein inschattingsfoutje kun je iemand zwaar lichamelijk letsel toebrengen. De kans hierop is klein, maar niet uitgesloten.

“Als je kinderen op kamers gaan moet je de zaakjes goed op orde hebben. Er zijn speciale verzekeringspakketten voor deze risico’s”

Hoe zit het met de reisverzekering?

Ook voor de reisverzekering kunnen voor een studie uitwonende kinderen meeverzekerd blijven op de doorlopende reisverzekering van de ouders. Op vakantie gaan zonder een reisverzekering is niet aan te raden. De dekking is namelijk ruimer dan alleen de bagage. Bijvoorbeeld ook het kopen van een ticket als je door omstandigheden eerder naar huis moet wordt vergoed.

Een reguliere zorgverzekering of een zorgverzekering gericht op studenten?

Een zorgverzekering is verplicht. Er zijn speciale polissen voor studenten, maar je hoeft hier niet voor te kiezen omdat je toevallig student bent. Studentenpolissen zitten vaak kortingen in ten opzichte van de reguliere zorgverzekering. Toch wil dat nog niet zeggen dat het de beste en goedkoopste zorgverzekeringen zijn. Het blijf een kwestie van vergelijken en de zorgverzekering zo goed mogelijk afstemmen op de zorgbehoefte.

Houd een financiële buffer achter de hand

In een huishouden krijg je altijd financiële tegenvallers. Bijvoorbeeld de magnetron gaat stuk net op het moment de stofzuiger het ook begeven heeft. Dit soort tegenvallers kunnen studenten financieel vaak niet opvangen. Als ouders doe je er verstandig aan om een bedrag hiervoor te reserveren.

Gaat jouw kind binnenkort op kamers? Er zijn goedkope en complete verzekeringen speciaal gericht op uitwonende studenten. Het prijskaartje valt mee en de dekking in de verzekering is volledig.

Binnen kijken