Home Blog Hoge boetes in Duitsland bij verlaten van de plaats van het ongeval
2 juni 2017

Hoge boetes in Duitsland bij verlaten van de plaats van het ongeval

Bij onze schade afdeling valt een toename van hoge boetes aan onze verzekerden op, die in Duitsland betrokken raken bij of getuige zijn van een ongeval. De Duitse praktijk in deze situaties wijkt af van wat in Nederland gebruikelijk is en is hier dan ook vrij onbekend. 

Volgens de Duitse verkeerswet is iemand strafbaar die na een verkeersongeval (waaronder ook het veroorzaken van een parkeerschade wordt gerekend), zonder tussenkomst van de politie de plaats van het ongeval verlaat. Dit geldt ook als een getuige van een ongeval dit doet, zonder daarover een getuigeverklaring aan de politie te hebben gegeven.

Voorbeeld 1: parkeerschade veroorzaakt
Een verzekerde veroorzaakt in Duitsland een parkeerschade, laat een briefje met visitekaartje op de voorruit van de beschadigde auto achter en rijdt weg. Verzekerde wordt met € 430,- beboet, omdat hij zonder tussenkomst van de politie de plaats van het ongeval heeft verlaten.

Voorbeeld 2: getuige van een ongeluk
Een verzekerde is getuige van een ongeval op de snelweg en stopt. Hij laat zijn N.A.W. gegevens achter bij de gedupeerde. Die adviseert hem zijn weg te vervolgen. Vervolgens krijgt verzekerde een boete van € 600,-. Iemand die in Duitsland getuige is van een ongeval en zonder daarover een verklaring aan de politie te hebben afgelegd de plaats van het ongeval verlaat, wordt strafrechtelijk vervolgd.

Het advies aan verzekerden is dan ook om op de plaats van een aanrijding of ongeval in Duitsland altijd te wachten totdat de politie een verklaring heeft opgenomen. Ook als met de eigenaar van de beschadigde auto contact is geweest en gegevens zijn uitgewisseld.

Binnen kijken