Home Blog Heb je de reisverzekering al geregeld?
29 mei 2015

Heb je de reisverzekering al geregeld?

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Nog een kwestie van de koffers pakken en eventueel de caravan volladen en vertrekken. Je vergeet altijd wel iets als je op vakantie gaat, als het maar niet de reisverzekering is. Vertrekken zonder een reisverzekering kan je duur komen te staan.

Het regelen van de reisverzekering is wel één van de minst leuke voorbereidingen voor de vakantie, maar wel de meest noodzakelijke. Het afsluiten van een reisverzekering neemt zorgen weg. Het is goed geregeld en als er toch iets gebeurt, heb je de reisverzekering om op terug te vallen. Wat kun je van de reisverzekering verwachten en waar biedt de verzekering dekking tegen? De drie belangrijkste dekkingen zullen wij nader toelichten.

Vergoeding bij verlies of diefstal van bagage

Dit is de dekking waar de meeste mensen aan denken bij een reisverzekering. Bij verlies of diefstal tijdens de vakantie moet er aangifte bij de politie worden gedaan en de kosten kunnen vervolgens gedeclareerd worden bij de verzekeraar. Als je dit overkomt, doe je er verstandig aan om gelijk contact op te nemen met de alarmcentrale van de verzekeraar. Een Nederlands sprekende medewerk(st)er helpt jou op weg en geeft aanwijzingen wat je moet doen. Dit is een essentiële dekking in de reisverzekering, maar niet de belangrijkste.

Buitengewone kosten tijdens de vakantie

Bij ziekte, een ongeval of overlijden moeten er vaak extra kosten gemaakt worden in de vorm van hulpverlening. Deze kosten kunnen ook geclaimd worden op de reisverzekering. Ook de kosten van het opsporen van een gezinslid zijn te claimen op de polis. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor reddingsacties en de kosten van repatriëring. Je kunt door omstandigheden ook langer moeten verblijven op de vakantiebestemming. Dit valt ook onder de noemer buitengewone kosten voor de reisverzekering.

Biedt de Nederlandse zorgverzekering volledige dekking in het buitenland?

In principe biedt de Nederlandse basisverzekering een werelddekking aan, maar mogelijk worden niet alle kosten vergoed. Er bestaat namelijk dekking uitgaande van de in Nederland geldende tarieven en voorwaarden. In veel landen zijn de kosten voor medische behandelingen hoger in vergelijking met de Nederlandse tarieven. Dat kan een probleem vormen. Als een behandeling in Nederland €1.000 kost, krijg je in het buitenland voor deze behandeling maximaal een vergoeding van €1.000. Indien de behandeling €3.000 heeft gekost, moet je de extra kosten zelf dragen.

In de reisverzekering kun je ervoor kiezen om medische kosten mee te verzekeren. Bij noodzakelijke medische hulp kun je dan contact opnemen met het alarmnummer van de reisverzekeraar. Je wordt verder begeleid en de kosten worden voor jou betaald. Informeer bij de zorgverzekeraar in hoeverre je verzekerd bent tijdens de vakantie.

Ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Een doorlopende reisverzekering kan in dat geval goedkoper zijn. Zelfs bij één langere vakantie kan het in sommige gevallen al uit.

Binnen kijken