Home Blog Een zelf samengestelde reis – hoe zit dat met de reisverzekering?
15 juni 2015

Een zelf samengestelde reis – hoe zit dat met de reisverzekering?

Nederlanders stellen steeds vaker hun vakantie zelf samen. U boekt de onderdelen van de reis, zoals een vliegticket, hotel en huurauto los van elkaar (meestal via verschillende organisaties). Dit noemen we een samengestelde reis. Maar wat gebeurt er als één onderdeel van de reis uitvalt? Vergoedt uw annuleringsverzekering dan de volledige samengestelde reis – of alleen het uitgevallen onderdeel? Dit verschilt per verzekeraar.

Er zijn verzekeraars die alleen het geannuleerde onderdeel vergoeden, andere verzekeraars vergoeden weer alle onderdelen van de samengestelde reis. En dat levert forse verschillen op.

Voorbeeld van een geannuleerde samengestelde reis
Peter heeft zijn vakantie uit de volgende onderdelen samengesteld:

Ticket heenreis € 100,-
Hotel (7 nachten) € 700,-
Excursie € 100,-
Ticket terugreis € 100,-
Totaal € 1.000,-

Op de dag van vertrek blijkt dat een vulkaanuitbarsting voor een aswolk heeft gezorgd, waardoor Peters vliegtuig niet mag vertrekken. Hierdoor gaat zijn hele vakantie niet door en kan Peter ook geen gebruik maken van de andere onderdelen van zijn samengestelde reis (hotel, excursie en terugvlucht). Als Peter bij een verzekeraar zit die alleen het geannuleerde onderdeel vergoedt, dan ontvangt hij in dit geval € 100,- voor het geboekte ticket. De overige € 900,- zijn voor eigen rekening. Als zijn verzekeraar de hele samengestelde reis vergoedt, dan krijgt hij € 1.000,- vergoed.

Als u zelf graag uw vakantie samenstelt, dan is het verstandig om vóór uw vakantie na te gaan of samengestelde reizen ook onder de annuleringsverzekering vallen. Zo weet u zeker of uw reis goed is verzekerd.

Binnen kijken